Trikovi kako malu kuhinju učiniti velikom

Trikovi kako malu kuhinju učiniti velikom
Dizajniranje kuhinje oduvijek je bio svojevrstan pothvat. Važno je dobro promisliti koje su naše navike kuhanja, jedenja, kako to sve uklopiti u prostor i u konačnici odlučiti i o samom dizajnu. 
Sve ovo predstavlja izazov, a kad se u osmišljavanje kuhinje upetlja i ograničenost prostorom, shvaćamo da se nalazimo pred jako velikim podvigom.
Kako dizajnirati kuhinju u malom stanu, a opet izvući maksimum, pitanje je koje muči mnoge. Na što sve treba paziti, kako sve ukomponirati da bismo dobili optimalno rješenje koje će zadovoljiti naše potrebe, ali i uvjete prostora?
Bez obzira radi li se o velikoj ili maloj kuhinji, postoje osnovni elementi koje svaka mora sadržavati – štednjak, kuhalo, napu, sudoper, hladnjak, perilicu suđa, radnu ploču i ormariće.
 
Prvi korak pri osmišljavanju male kuhinje je razmisliti o smještanju osnovnih elemenata i njihovom međusobnom odnosu. Oni bi trebali biti složeni prema logičnom rasporedu kretanja i kuhanja – primjerice zona pranja i pripremanja hrane, zona kuhanja hrane. 

Prostor za pohranu

Dalje je bitno razmisliti o prostoru za pohranu, odnosno kuhinjskim ormarićima. Budući da je riječ o malom prostoru, najpraktičnije je da kuhinjski ormarići budu do stropa, kako bi se iskoristila cijela visina prostora i dobio dodatan prostor za pohranu suđa, posuda, namirnica… Ovakvi kuhinjski ormarići omogućit će nam uredan izgled kuhinje jer će sve biti pohranjeno iza zatvorenih vrata.
 
Radi bolje i lakše organizacije prostora unutar ormarića mogu se ugraditi različite vrste umetaka za organizaciju ladica, ali i izvlačni elementi čime ćemo dobiti lakši pristup svim stvarima. 
Apotekarski izvlačni elementi, izvlačni elementi za kutni ormarić ili s vrtljivim mehanizam omogućit će nam lakši pristup namirnicama ili stvarima koje smo spremili u ormariće. Samim time imamo i bolju iskoristivost ormarića jer više nema nedohvatljivih dijelova.

Odabir prave boje 

Prilikom dizajna kuhinje važno je obratiti pažnju i na odabir boje. Naime, poznato je kako boje mogu vizualno otvoriti ili zatvoriti prostor. Pri osmišljavanju malih kuhinja bolje bi bilo odabrati svjetlije boje – bijelu ili bež. 
Bijela boja raspršuje svjetlost te vizualno povećava prostor. Također, važno je povesti računa i o boji radne ploče, kao i o materijalu i boji koju ćemo staviti na zid između donjih i gornjih ormarića.

Ne zaboravite na svjetlo

Kad razmišljaju o izgledu kuhinje, mnogi zaboravljaju na osvjetljenje. Ovo je jako bitan segment svake dobro isprojektirane kuhinje jer nam kvalitetno raspoređena rasvjetna tijela mogu olakšati kuhanje, a mogu biti i dodatni dekor u stanu.
Svjetlo mora biti raspoređeno ispred nas da možemo dobro vidjeti što radimo. Najčešće se stavlja ispod gornjih ormarića ili u lajsnu na vrhu gornjih ormarića. 

Dodatni trikovi za dodatni prostor

Iskoristite sudoper te na njega stavite dasku za rezanje, čime ćete dobiti dodatan prostor. Možemo iskoristiti zid ili prazan prostor u zraku kao mjesto za pohranu posuđa. Tako možemo posuđe povješati na kukice na zidu ili na nosač iznad otoka. I moderna keramička ploča za kuhanje dodatno će osloboditi prostor na radnoj ploči. Mnogi, koji nemaju mjesta za fiksni kuhinjski otok, koriste kuhinjski otok na