Trikovi kako malu kuhinju učiniti velikom
Dizajniranje kuhinje oduvijek je bio svojevrstan pothvat. Važno je dobro promisliti koje su naše navike kuhanja, jedenja, kako to sve uklopiti u prostor i u konačnici odlučiti i o samom dizajnu.
Sve ovo predstavlja izazov, a kad se u osmišljavanje kuhinje upetlja i ograničenost prostorom, shvaćamo da se nalazimo pred jako velikim podvigom.
Kako dizajnirati kuhinju u malom stanu, a opet izvući maksimum, pitanje je koje muči mnoge. Na što sve treba paziti, kako sve ukomponirati da bismo dobili optimalno rješenje koje će zadovoljiti naše potrebe, ali i uvjete prostora?
Bez obzira radi li se o velikoj ili maloj kuhinji, postoje osnovni elementi koje svaka mora sadržavati – štednjak, kuhalo, napu, sudoper, hladnjak, perilicu suđa, radnu ploču i ormariće.
Prvi korak pri osmišljavanju male kuhinje je razmisliti o smještanju osnovnih elemenata i njihovom međusobnom odnosu. Oni bi trebali biti složeni prema logičnom rasporedu kretanja i kuhanja – primjerice zona pranja i pripremanja hrane, zona kuhanja hrane.
Prostor za pohranu
Dalje je bitno razmisliti o prostoru za pohranu, odnosno kuhinjskim ormarićima. Budući da je riječ o malom prostoru, najpraktičnije je da kuhinjski ormarići budu do stropa, kako bi se iskoristila cijela visina prostora i dobio dodatan prostor za pohranu suđa, posuda, namirnica… Ovakvi kuhinjski ormarići omogućit će nam uredan izgled kuhinje jer će sve biti pohranjeno iza zatvorenih vrata.
Radi bolje i lakše organizacije prostora unutar ormarića mogu se ugraditi različite vrste umetaka za organizaciju ladica, ali i izvlačni elementi čime ćemo dobiti lakši pristup svim stvarima.
Apotekarski izvlačni elementi, izvlačni elementi za kutni ormarić ili s vrtljivim mehanizam omogućit će nam lakši pristup namirnicama ili stvarima koje smo spremili u ormariće. Samim time imamo i bolju iskoristivost ormarića jer više nema nedohvatljivih dijelova.
Odabir prave boje
Prilikom dizajna kuhinje važno je obratiti pažnju i na odabir boje. Naime, poznato je kako boje mogu vizualno otvoriti ili zatvoriti prostor. Pri osmišljavanju malih kuhinja bolje bi bilo odabrati svjetlije boje – bijelu ili bež.
Bijela boja raspršuje svjetlost te vizualno povećava prostor. Također, važno je povesti računa i o boji radne ploče, kao i o materijalu i boji koju ćemo staviti na zid između donjih i gornjih ormarića.
Ne zaboravite na svjetlo
Kad razmišljaju o izgledu kuhinje, mnogi zaboravljaju na osvjetljenje. Ovo je jako bitan segment svake dobro isprojektirane kuhinje jer nam kvalitetno raspoređena rasvjetna tijela mogu olakšati kuhanje, a mogu biti i dodatni dekor u stanu.
Svjetlo mora biti raspoređeno ispred nas da možemo dobro vidjeti što radimo. Najčešće se stavlja ispod gornjih ormarića ili u lajsnu na vrhu gornjih ormarića.
Dodatni trikovi za dodatni prostor
Iskoristite sudoper te na njega stavite dasku za rezanje, čime ćete dobiti dodatan prostor. Možemo iskoristiti zid ili prazan prostor u zraku kao mjesto za pohranu posuđa. Tako možemo posuđe povješati na kukice na zidu ili na nosač iznad otoka. I moderna keramička ploča za kuhanje dodatno će osloboditi prostor na radnoj ploči. Mnogi, koji nemaju mjesta za fiksni kuhinjski otok, koriste kuhinjski otok na