Sve prednosti inoks posuđa

Sve prednosti inoks posuđa
Prilikom kupovine posuđa mnogi su u nedoumici kako odabrati ono koje će nas najbolje i najdugotrajnije služiti. Na tržištu je danas velik izbor različitih materijala – od aluminija i Tefala, preko inoksa i emajla te Giza i keramike. 
Ali, što odabrati? Među najpopularnijim posuđem svakako je ono izrađeno od inoksa.

Što je zapravo inoks?

Inoks je nehrđajući čelik, odnosno posebna legura koja sadrži najmanje 50% željeza, a posebno nehrđajuće svojstvo dobiva se kombinacijom legiranja kromom i niklom. Ovo je materijal vrhunske kvalitete koji može biti u dugom kontaktu s vodom, ali neće korodirati, odnosno zahrđati. 
Još jedna dobra strana je u tome što je riječ o pasivnom, tj. ne reaktivnom materijalu.
Što ovo znači?
Inoks ne mijenja sastav i ukus namirnica bez obzira sadrže li soli, masti ili kiseline dok se kuhaju. 

Ostale prednosti inoks posuđa

Ova vrsta posuđa otporna je na visoke temperature, što podrazumijeva da ne može puknuti i ne otpušta otrovne plinove unatoč izlaganju visokim temperaturama. Isto tako, ako se pravilno koristi, nije potrebno dodavati velike količine ulja i vode, što znači da je hrana mnogo zdravija i ima izvorniji okus.
Inoks posuđe može trajati godinama i lako se održava. Međutim, pri čišćenju se ne smiju koristiti abrazivna sredstva.

Kuhanje i pečenje u inoksu štedi vrijeme i novac

Inoks posude uglavnom imaju debelo dno što omogućava ravnomjerno i dugo održavanje topline. Na ovaj način štedimo struju ili plin jer jednom kad se posuda zagrije, dovoljno je smanjiti toplinu na minimum, a hrana će se i dalje kuhati. Također, ovo posuđe dugo drži toplinu, pa se izvor energije može ugasiti, posudu poklopiti, a hrana će i dalje nastaviti lagano krčkati.
Na primjer, ako želimo ispeći meso, potrebna je znatno manja količina ulja nego li je to uobičajeno, a ono će se ispeći brže nego u običnoj tavi. Inoks posudu je dovoljno jako zagrijati i staviti u nju meso. Nakon par minuta meso preokrenemo i ostavimo poklopljeno. Možemo čak i ugasiti izvor topline, a vrelina posude dovršit će pečenje i zadržat će sve sokove u mesu.
Isto je i s kuhanjem povrća, koje se može kuhati na dvostruko manje vode .Bitno je samo da povrće kuhamo u poklopljenoj posudi i para će dovršiti posao do kraja. Ovakvim kuhanjem povrće zadržava sve minerale i vitamine, teksturu i okus. 

Kako održavati inoks posuđe?

Održavanje ove vrste posuđa je jednostavno, a jedino na što treba paziti je da se posuđe ne izgrebe žicom za ribanje ili abrazivnim sredstvom.
Ali, što napraviti u slučaju kad je hrana zagorjela i zalijepila se za dno?! Ne brinite, za čišćenje je dovoljno koristiti prirodne pomagače – alkoholni ocat i sodu bikarbonu.
U slučaju da Vam je hrana zagorjela, dovoljno je napuniti posudu vodom toliko da se pokrije dno, te uliti oko 2 dcl octa. Potom treba zagrijati posudu do vrenja i nakon toga je maknuti s vatre. Vodu i ocat možete izliti, a usuti malo sode bikarbone i lagano izribati spužvicom. Na kraju sve isperite vodom. 
 
Ako imate problema s tvrdom vodom, onda ste upoznati i s dosadnim kamencem koji ostavlja tragove na svemu – od čaša, preko posuđa do sudopera. 
U borbi s kamencem alkoholni ocat je naš glavni saveznik. Potrebno je u posudu uliti vodu i ocat te pustiti da odstoji. Druga opcija je da ovu otopinu zagrijemo te ćemo nakon toga moći očistiti posudu. 
Dakle, ako želite za sebe i svoju obitelj odabrati posuđe koje će Vam omogućiti mnoge lijepe uspomene uz ukusnu i zdravu hranu, onda je inoks posuđe pravi izbor.