Granadir marš, jelo s krumpirom i tijestom. Iako je osnova recepta u principu nepromjenjiva, postoje određene preinake koje ćemo također spomenuti. Sve u svemu, okus ostaje isti; u pitanju su samo nijanse.
Glavni sastojci u Granadiru su krumpir i tjestenina. Netko ovo jelo pravi s flekicama, netko s fusilima, a netko s penne tjesteninom. Jako se jednostavno priprema, a ono najvažnije, brzo je gotovo. Možete ga jesti uz bilo koju sezonsku salatu, a preko zime odlično se slaže uz turšiju, kisele krastavce ili neku drugu zimnicu. Ovo starinsko i tradicionalno jelo s krumpirom i tjesteninom rado se jede u čitavoj Hrvatskoj.
Kako pripremiti Granadir marš?
Za početak pripremite sve namirnice neka vam budu na dohvat ruke. Za četiri osobe trebat će vam pola kilograma krumpira, 250 grama omiljene tjestenine, 1 crveni luk, malo domaće slatke paprike te začini po želji.
Najprije narežite luk na sitno i ubacite u lonac. Popržite ga na masnoći ili na ulju. Za to vrijeme dok se luk dinsta ogulite krumpir i narežite ga na kockice. Kad je luk postao staklast, polako dodajte krumpir i još malo dinstajte na ulju. Kad se sva tekućina upila, dodajte pola dl vode i sve promiješajte. Dodajte začine sol, papar i crvenu papriku, a po želji možete ubaciti i sitno nasjeckani peršin. Sve dok krumpir ne omekša povremeno dolijevajte vode.
Dok se krumpir kuha, u drugom loncu skuhajte tjesteninu. U slanu kipuću vodu ubacite tijesto i ostavite da kuha prema uputama na pakiranju. Kad se tijesto skuhalo, procijedite ga u sudoperu i pomiješate s krumpirom. Ostavite lonac na vatri i lagano miješajte još par minuta. Probajte je li dobro začinjeno te po potrebi dodajte još vegete ili papra.
Ako u loncu još uvijek ima vode, sve još jednom dobro procijedite pazeći da se ne opečete. Prilikom cijeđenja krumpira i tjestenine obratite pažnju na to da vam je sudoper prazan, budući da se kipuća voda vrlo lako može odbiti od predmeta iz sudopera i tako vas opeći. Osim toga, zaštitite ruke i od pare prilikom cijeđenja hrane. Savjetujemo vam da koristite namjenske kuhinjske rukavice te da svakako iz slavine pustite hladnu vodu.
Nakon što ste ocijedili vodu iz lonca, možete malo zgnječiti krumpir, ali ne do kraja; neka ostanu i poneki veći dijelovi jer je jelo tako ukusnije.
Uz Granadir marš poslužite vama omiljenu salatu, no nekako je najukusnija ona sezonska.
Koju salatu poslužiti kao prilog?
Uz prilog Granadiru nekako najbolje „paše“ zelena salata ili matovilac. Za vrijeme dok su lonci s namirnicama na vatri operite salatu pod mlazom mlade vode. Možete i ostaviti salatu neko vrijeme da se natapa u sudoperu, jer će tako sigurna sva nečistoća isplivati na površinu.
Oprane velike listove zelene salate iskidajte na manje komade i ubacite u čistu posudu. Začinite salatu soli, jabučnim octom i uljem po želji te sve dobro promiješajte. Ako nemate nikakve sezonske salate u hladnjaku, dobro će vam doći i kiseli krastavci te razne druge vrste turšije poput kombinacije zelenih kiselih rajčica, karfiola ili češnjaka.
Napokon smo došli i do varijacije recepta: neki skroz zgnječe krumpir jer im je tako ukusnije, dok drugi još posebno preprže slaninu koja da posebni „šmek“.