Pravim nožem do najboljeg jela

Pravim nožem do najboljeg jela

Ne postoji ručak kojega možemo spremiti bez dobrog noža. Dobar nož olakšat će i ubrzati proces pripreme hrane i samog kuhanja, a imat ćemo i bolji estetski dojam jela jer će sve biti pravilno i precizno odrezano. 

Svaki kuhar, bio on profesionalac ili amater zna da je dobar nož jako bitan pa zato mnogi kuhari ljubomorno nose i čuvaju svoje noževe.

Što to treba imati dobar nož?

Dobar nož mora prije svega biti oštar i izrađen od kvalitetnog čelika. Potom mora biti dobro izbalansiran kako bi nam „legao“ u ruku. 

Japanci, koji su najveći majstori u izradi noževa, imaju uzrečicu kako bi nož trebao biti kao produžetak ruke. 

Pri kupovini noža bolje je kupiti kvalitetniju i uglavnom skuplju varijantu, nego jeftiniju, jer dobar i kvalitetan nožem može nas pratiti cijeli život. 

Premium Mehrzer noževi izrađeni su od nehrđajućeg čelika i pojačane su tvrdoće što donosi sigurnost pri svakom rezanju – bilo da je riječ o žilavom mesu, kruhu ili mekanom voću i povrću. 

Odabirom kvalitetnih noževa uštedjet ćete vrijeme, a sam postupak pripreme hrane bit će Vam ugodniji jer se nećete morati mučiti oko rezanja određenih tvrđih ili mekših namirnica.

Zašto mekših? Zato jer nam, na primjer, za rezanje rajčice treba jako dobar i kvalitetan nož kako bismo ju pravilno izrezali i kako se ne bi zgnječila.

Osim oštre i kvalitetne oštrice, kod Mehrzer noževa posebna je pažnja posvećena ergonomskoj ručki koja daje bolju sigurnost i kontrolu pri rezanju, dok ih kvalitetan materijal – njemački nehrđajući čelik, čini izuzetno otpornima na ogrebotine i hrđanje.  

Namjene noževa

Prilikom kupovine noževa važno je razmisliti za što ćemo ih koristiti. Različite vrste noževa koriste se pri rezanju određenih vrsta hrane.

Tako imamo posebne noževe za meso, ribu, voće i povrće, guljenje, rezanje kruha, filetiranje…

Vrste noževa

- Nož šefa kuhinje

Ovo je neizostavan nož kojega bi svaka kuhinja mora imati. U prosjeku je dugačak najmanje 20-ak centimetara i ima široku oštricu koja se pri vrhu stanjuje. 

Ovim nožem uglavnom se reže meso, iako ga mnogi kuhari koriste i za rezanje ribe, povrća, pa čak i voća. 

- Univerzalni nož

Mnogi u svojim kuhinjama imaju i jedan oštar univerzalni nož. Njegova oštrica jednake duljine kao nož šefa kuhinje, ali je oštrica tanja.

I ovaj nož uglavnom se koristi za rezanje mesa, a može se koristiti za filetiranje ribe, mesa te za okoštavanje. 

- Nož za kruh

Kao još jedan neizbježan nož potrebno je naglasiti nož za kruh. Mnogi će se upitati zašto kupovati poseban nož za kruh kad je kruh mekan i lako ga se izreže. Upravo zato jer je kruh mekan lako izgubi formu i oblik pri rezanju. Kako bismo dobili pravilne i cijele šnite kruha potreban nam je kvalitetan nož. Zato je dobar nazubljen nož za kruh bitan dio svake kuhinje.

- Pomoćni nož i nož za guljenje

Pored ovih noževa dugih oštrica neizostavno je imati i barem dva manja noža koji će olakšati posao oko pripreme hrane. To su univerzalni nož i pomoćni nož za guljenje. 

Ova dva noža, iako manji od prethodno navedenih, jednako su važni. Njih imamo pri ruci bilo da želimo oguliti krumpir ili luk za ručak ili narezati voće djetetu za užinu. Ovim noževima čistimo, ljuštimo pa čak i sjeckamo voće i povrće. 

I kod njih je bitno da je oštrica oštra kako bismo mogli što preciznije obaviti posao, ali i kako se ne bismo ozlijedili.

- Nož za filetiranje ribe

Ovaj nož nije toliko uobičajen u svakoj kuhinji, i nepravedno je zapostavljen. On je najbolji izbor ako želite izrezati tanke filete mesa ili ribe i to uz samu kost. Ovo je uglavnom najoštriji nož u kuhinji te prilikom rukovanja treba biti jako oprezan.

Uz navedene, postoje brojne druge vrste noževa koji su specijalizirani za određene vrste namirnica kako bi nam olakšati spremanje hrane, pa tako postoje posebni noževi za sir, mesarski noževi (sjekirica za meso), noževi za meso, za odvajanje od kostiju… 

Kako održavati noževe?

Za početak je bitno naglasiti kako se noževi ne bi smjeli prati u perilici za suđe. Dovoljno ih je oprati toplom vodom i blagim deterdžentom te ih odmah obrisati.

Na ovaj način dulje će ostati oštri i smanjuje se stvaranje korozije. Iako su Mehrzer noževi izrađeni od nehrđajućeg čelika i nema straha od korozije, dobro je posvetiti im pažnju pri pranju kako bi nas što duže služili.

Noževe je, također, potrebno redovito oštriti. Ovo je moguće na nekoliko načina - prvi je odnijeti noževe kod profesionalnog brusača koji će im vratiti oštrinu, a drugi je da ih sami naoštrimo.

Ovo možemo uz pomoć namjenskog oštrača ili kamenom za oštrenje noževa.

Oštrač za nož naoštrit će naše noževe bez oštećenja i rizika. Samo moramo paziti kako držimo oštrač te da nož pod kutom od 20 stupnjeva oštrimo od sebe.

Druga metoda je malo zahtjevnija i to je metoda oštrenja uz pomoć kamena za oštrenje. Ako se odlučite za ovu metodu, morate paziti da noževe oštrite uvijek u istom smjeru i pod istim uglom kako su bili prvi put naoštreni, kako biste izbjegli oštećenje. 

Ovim metodama oštrenja „osvježit“ ćete i pomladiti svoje oštrice, a samo oštri noževi omogućit će nam brzo, spretno i sretno kuhanje. 

Dakle, pri odabiru noža nemojte samo gledati cijenu, već gledajte način izrade, materijale, kvalitetu, ali i kako Vam leži u ruci. Ne odgovaraju svi noževi svima jednako i zato je za dobar osjećaj u kuhinji potrebno pronaći onaj koji će nam u potpunosti odgovarati i uz čiju pomoć ćemo spremiti mnoga ukusna jela.