Organizirajte i upravljajte kuhinjom kao profesionalac

Organizirajte i upravljajte kuhinjom kao profesionalac

Kuhinje su u većini domova ograničene prostorom i kvadratima te su planiranje i organizacija ključni kako bi se izvukao maksimum. Za što jednostavnije i ugodnije kuhanje napravite dobar raspored elemenata i uređaja. Prije nego krenete u kupovinu kuhinje, dobro je razmisliti o životnom stilu, ali i stilu kuhanja. 

Razlika je živite li sami, u paru ili velikoj obitelji. Kuhate li svaki dan i u velikim količinama ili ponekad. Koristite li velike lonce, volite li peći slastice. Sve ovo odredit će položaj vaših uređaja i elemenata u kuhinji. 

Ipak, bez obzira na navike kuhanja, brojni dizajneri slažu se kako bi se pri planiranju kuhinje trebalo poštovati određen raspored i logiku elemenata. 

Kuhinju podijeliti u zone

Za što jednostavnije planiranje i organizaciju kuhinje, dobro ju je podijeliti u pet zona: 

  1. Zona za kuhanje
  2. Zona za pripremu hrane
  3. Zona za pohranu posuđa i pribora za jelo
  4. Zona u kojoj se drži hrana
  5. Zona za čišćenje

Nemojte zaboraviti isplanirati spremišni prostor ili ostavu, jer u kuhinji nikad nema dovoljno mjesta. Uvijek imamo neku posudu, lonac, poklopac koji treba negdje spremiti. Osim toga, zaliha namirnica kao što su sol, brašno, tjestenina, šećer i ostale koje obično imamo u kuhinji, treba negdje uredno posložiti. Idealno bi bilo kad biste imali ostavu.

Zona za kuhanje 

Prilikom organiziranja ovog dijela kuhinje vodite računa o tome koje posude, lonce i zdjele najčešće koristite. Pri slaganju lonaca, posložite ih jedan u drugi i tako uštedite na mjestu. I poklopci često znaju „praviti probleme i gužvu“, ali to možete izbjeći tako da ih posložite u vertikalne spremnike. 

Pripremanje hrane bez mnogo muke i nereda

Za pripremu namirnica koristimo razne noževe, kuhinjska pomagala, daske i slično. Dobro je imati sve te stvari i pomagala pri ruci. Dakle, kada spremate ručak neka vam sve bude logično posloženo – cijedilo, daska, nož… uz ovakvu organizaciju, kuhanje će biti zabavno i lako. 

Pribor za jelo i kuhanje na dohvat ruke

Pribor za jelo, ali i za kuhanje trebao bi biti na dohvat ruke. Najjednostavnije je složiti ga u ladice koje su prilagođene Vašim potrebama. Nabavite organizator pribora i sve će biti pregledno i složeno. Ako imate veliku obitelji ili velik krug prijatelja koji često dolaze u goste, onda Vam pri ruci mora biti veći broj pribora za jelo. Ovo možemo jednostavno dobiti odabirom dvostrukih ladica koje ne zauzimaju mnogo mjesta. 

Naljepnice i spremnici u zoni za hranu

Kako bi imali urednu ostavu odličan izbor je kupovina jednakih spremnika za hranu. Bilo da je riječ o plastičnim ili staklenim spremnicima, izgledat će jako lijepo i ostava će biti uredna. Nakon kupovine namirnica, možete ih iz originalne ambalaže prebaciti u spremnike. Radi lakšeg snalaženja, na spremnike možete polijepiti naljepnice na kojima će pisati o kojoj je namirnici riječ. Kad kupujete spremnike vodite računa o volumenu, odnosno kolika količina namirnica može stati u određeni spremnik. Također, ako možete, nabavite spremnike koji se mogu slagati jedni na druge, kako biste uštedjeli na prostoru. Spremnike možete koristiti i u hladnjacima kako bi sve bilo urednije i preglednije. 

Ako nemate ostavu, možete izraditi po mjeri ili kupiti već gotove visoke ormariće koji će ići do vrha kuhinje i koji mogu preuzeti ulogu ostave. Dok slažete spremnike i namirnice vodite računa da ono što koristite svaki dan ili često, stavite naprijed, a ono što Vam treba rjeđe, stavite iza. Najbolja opcija je kupovina visokog elementa koji ima izvlačne police. Ovako možete s lakoćom doći do bilo čega u ormariću. 

Pri organizaciji elemenata često imamo neiskorišten prostor i unutar ormarića. Ovo možemo izbjeći postavljanjem malih polica unutar ormarića čime prostor jednostavno prilagođavamo našim potrebama. Određenu vrstu hrane možete spremiti i u male viseće košare, koje će nam pružiti mnogo skladišnog prostora. 

Zona za čišćenje 

U ovu zonu bi trebalo staviti sve što koristimo kod čišćenja – spužve, krpice, rukavice, sredstva za pranje suđe, za perilicu… Isto tako, bilo bi idealno kad bi ovdje mogla biti i kanta za smeće. 

Raspored kuhinje

Tri jako bitna elementa svake kuhinje su:

  • Sudoper
  • Štednjak
  • Hladnjak

Prilikom planiranja pripazite da ova tri elementa ne budu na velikoj udaljenosti. Naime, namirnice ćete prvo odnijeti od hladnjaka do sudopera kako biste ih oprali. Zatim ćete te namirnice pripremati na štednjaku pa bi sudoper i štednjak trebali biti relativno blizu kako ne bi morali oprane namirnice nositi po cijeloj kuhinji. 

Također, dobro razmislite o dimenzijama radne ploče. Ako volite kuhati i raditi slastice trebat će vam veća radna površina pa bi bilo dobro, uzimajući u obzir količinu prostora koji Vam je na raspolaganju, da razmislite o dodatnom radnom prostoru kao što je npr. otok ili šank.

Uz dobru organizaciju u kuhinji će uvijek biti red i uvijek ćete znati gdje što stoji. Osim toga, lako ćete moći procijeniti kad je vrijeme za kupovinu novih namirnica jer ćete, zahvaljujući urednoj ostavi, vidjeti kad su određene namirnice pri kraju. Ovakvim planiranjem kuhinje vrijeme provedeno kuhajući bit će zabavno, a vi ćete spremati najfinija jela s lakoćom.