Održavanje kuhinje - Tri čarobnjaka za vašu kuhinju!

Ocat, soda i limun

Održavanje kuhinje - Tri čarobnjaka za vašu kuhinju!

Sigurno ste se bezbroj puta našli u situaciji da koliko god ribali svoju kuhinju i skupo plaćali brojna kemijska sredstva, vaše radne površine i dalje nemaju onaj blistavi sjaj, a samim time ni ne pružaju vam pravi osjećaj čistoće. No, naše bake, tete, ujne imale su pravo rješenje za ove probleme i to su bila njihova tri čarobnjaka za čišćenje i održavanje kuhinje: ocat, soda bikarbona i limun ili limunska kiselina! Ova prirodna rješenja, osim što su zdravija, izuzetno su učinkovita, a vašem budžetu štede puno novaca. Saznajte kako ih iskombinirati i za što sve koristiti.

Ocat – čarobnjak broj 1

Ocat je odličan za uklanjanje kamenca, a to je ono što svakome domu treba. Stoga ga umjesto skupih i štetnih kemijskih sredstava možete koristiti za učinkovito čišćenje sudopera, slavine, kuhala za vodu, ali i u kupaonici za čišćenje kamenca s umivaonika, glave tuša ili same kade. No, ukoliko želite da ocat bude što djelotvorniji napravite sami kremu koja će vam u tome pomoći. Ono što trebate jest ¼ šalice soda bikarbone, 1 jušna žlica tekućeg deterdženta, a octa dodajte onoliko koliko je potrebno da smjesa postane kremasta. Budući da kvaliteta vode u našim vodovodima i nije na najzavidnijem nivou barem jedno mjesečno usipajte octa u kuhalo za vodu te prokuhajte ga. Nakon toga ga samo izaperite i pogledajte u kojoj mjeri je nestao kamenac. Po sličnome principu, ali uz miješanje pola šalice vode s pola šalice octa, možete očistiti i svoju mikrovalnu pećnicu tako da pripremljenu tekućinu stavite u posudu i uključite mikrovalnu pećnicu da radi. Octom možete očistiti i perilicu posuđa. Jednu šalicu octa stavite u praznu perilicu i ostavite da prazna obavi jedno pranje, ovoga puta detaljno pranje same sebe.
 

Soda bikarbona – čarobnjak broj 2

Soda bikarbona neizostavna je zamjena za sve one koji zbog alergija žele izbjeći kupovna štetna kemijska sredstva. Želite li vratiti sjaj svom priboru za jelo, slavini, sudoperu ili ukloniti neugodne mirise iz hladnjaka? Sve to možete uz pomoć ova dva recepta. Napravite pastu tako da pomiješate 1 žlicu vode i 3 žlice sode bikarbone, a zatim tu pastu nanesite na pribor za jelo ili srebrno posuđe koje posjedujete. Isperite ga nakon nekog vremena toplom vodom i obrišite suhom krpom. Sodu bikarbonu možete pomiješati s vodom i ostaviti u hladnjaku da upija sve neugodne mirise i otklanja ih ili pak, ako ste korištenjem pećnice ili ploče za kuhinje pretjerali i stvorili tvrdokorne mrlje na njima ili posuđu, stavite sodu bikarbonu pomiješanu s malo vode i ostavite preko noći.

 

Limun – čarobnjak broj 3

Limun je česta voćka za prehlade, a služi kao sinonim za zdravlje. Samim time je i zdravo i mirisno sredstvo za čišćenje. Možete ga koristiti u vašim sudoperima kako biste odčepili odvod. Naribajte koricu limuna i iscijedite njegov sok, prelijte vrućom vodom i za tren postanite pravi majstor. Također, iskoristite limun kao sredstvo za najbolje „glancanje“ vaših radnih površina. Prerežite ga na polovice te umočite u sol. Tom polovicom pređite preko sudopera, slavine i drugih sjajnih površina i pogledajte kakvim novim sjajem će zabliještiti. Možete iskoristite kriške limuna i u pećnici, mikrovalnoj pećnici ili hladnjaku za uklanjanje masnoća i dobivanje novog svježeg mirisa. No, umočite li polovicu limuna u malo soda bikarbone, dobit ćete izvrsno sredstvo za čišćenje posuđa koje iskoristite umjesto obične spužvice i pogledajte kako limun otklanja mrlje, masnoće i vraća sjaj vašem posuđu. Baš kao pravi čarobnjak, zar ne?