Na što treba paziti prilikom planiranja kuhinje?

Na što treba paziti prilikom planiranja kuhinje?

Kuhinja je zasigurno najvažnija prostorija u domu. Bilo da je riječ o stanu ili kući, kuhinja je centralno mjesto gdje se spremaju brzi obroci ili oni komplicirani i svečani.

U novije vrijeme moderno je open space uređenje interijera u kojem su kuhinja, blagovaonica i dnevna soba uglavnom sve u jednom velikom otvorenom prostoru. Ovakvo uređenje stana ili kuće stavlja kuhinju u prvi plan te joj omogućava da bude zvijezda svakog interijera.

Kupovina i dizajniranje kuhinja složen je i zahtjevan proces koji zahtjeva vrijeme, ali i određeno znanje. Mnogi saloni namještaja nude uslugu besplatnog planiranja kuhinje tijekom kojega kupci mogu zajedno s educiranim trgovcem isplanirati kuhinju krojenu baš po njihovoj mjeri i potrebama. Mnogi se za pomoć obraćaju i arhitektima ili dizajnerima interijera kako bi bili sigurni da će dobiti najbolju kuhinju.

Prilikom dizajniranja kuhinje potrebno je voditi računa o brojnim stvarima. Nije dovoljno samo „pinati“ različite ideje na Pinterestu te odabrati vrstu sudopera i boju fronti i ploče, već je potrebno dobro promisliti o nekoliko faktora.

Kao prvo kuhinja mora biti prilagođena prostoru u kojem se nalazi.

Nije isto planirati kuhinju koja se nalazi u prostoru od 100 četvornih metara gdje možete dati mašti na volju ili kuhinju koja je smještena u kutu u obliku slova L te ima svega četiri metra zida.

Prilikom dizajniranja kuhinje potrebno je voditi računa i o rasporedu određenih segmenata.

Svakako treba voditi računa o tzv. kuhinjskom trokutu – odnosno putanji koja spaja hladnjak, štednjak i sudoper. Riječ je o tri kuhinjska aparata između kojih se događa najviše akcije prilikom kuhanja. Bitno je da ovi elementi slijede određenu logiku - da hladnjak ne bude predaleko od sudopera ili između sudopera i štednjaka, da na primjer ne moramo oprano povrće nositi na drugi kraj kuhinje kako bismo ga ubacili u lonac.

Dakle, potrebno je da kuhinja ima logičan slijed: pohrana i priprema hrane, potom posluživanje i u konačnici čišćenje nakon obroka.

Također, potrebno je voditi računa o tome da kuhinjski otok, ukoliko ga planirate imati, nije predaleko od ostalog dijela kuhinje, ali i da ne blokira područje ispred glavnih kuhinjskih uređaja, kao što su pećnica, hladnjak ili perilica posuđa, kao i da nije prevelik u odnosu na ostali prostor.

Jedna od važnijih stvari je svakako i radna površina. Ovo je esencijalni dio kuhinje jer bez dovoljno radne površine teško da ćemo moći kvalitetno pripremiti ikakvo jelo. Veća površina omogućava nam i prostor za odlaganje malih kućanskih aparata.

Prilikom dizajniranja kuhinje potrebno je voditi računa i o vlastitim željama i navikama u kuhanju.

Naime, ako obožavate kuhinju svakako organizirajte kuhinju na način koji će vam olakšati kuhanje i omogućiti vam ugodne sate provodeći ovaj hobi. Svakako možete razmisliti i o ugradnji dodatnih kuhala.

Ako imate manju kuhinju u kojoj nemate mogućnost velike radne površine kao ni prostora za pohranu posuđa potrebno je razmisliti o postavljanju više visećih elemenata. Naime, iako nam se može činiti da imamo dovoljno mjesta za pohranu, budimo iskreni, uvijek nam nedostaje dodatnog mjesta za pohranu, bilo da je riječ o pohrani namirnica, posuđa ili začina.

Još jedna stvar na koju mnogi zaboravljaju jest rasvjeta.

Iako je idealno da je kuhinja postavljena uz prozor, mnogi na žalost nemaju taj luksuz te su prisiljeni imati umjetnu rasvjetu. U kuhinji nam je potrebna dobra rasvjeta kako bismo mogli nesmetano i u svako doba dana ili noći pripremiti jelo. Zbog toga je potrebno imati nekoliko izvora svjetlosti – jedno glavno koje se obično nalazi na stropu kuhinje, te iznad radnog dijela kuhinje kako nam svjetlost ne bi dolazila samo s leđa kao i iznad štednjaka.

Još jedna stvar o kojoj treba razmišljati je ventilacija.

Naime, nitko ne želi da mu prostor u kojem živi ima miris ručka, posebno ako je tog dana na meniju bilo zelje ili pržena riba. Zbog ovoga je bitno odabrati kvalitetnu napu te razmisliti gdje će biti pozicionirana i ona, ali i štednjak koji ide u paru s njom. Napu je potrebno postaviti što bliže zidu u kojem se može izbušiti rupa za odvod mirisa.

Uzevši sve ove parametre u obzir kao i savjete stručne osobe sigurno ćete dobiti kuhinju kakvu želite i koja će vam osigurati mnoge sate ugodnih i ukusnih druženja.