Mali trikovi velikih majstora za čišćenje kuhinje

Mali trikovi velikih majstora za čišćenje kuhinje

Čišćenje kuhinje mnogima je dosadan i jednoličan zadatak. Pravi Sizifov posao. Često nam se čini da, koliko god je mi čistili, ona se uvijek iznova uprlja i stvori se nered. Postoji li jednostavan način održavanja i čišćenja kuhinje kojim ćemo uštedjeti vrijeme i živce? 

Jedan od najjednostavnijih načina za održavanje reda u kuhinji je dosljednost. Dakle, za jednostavno održavanje reda i čistoće, najbolje bi bilo svaki dan prebrisati kuhinju i površine na kojima kuhamo. Ovako ćemo izbjeći nakupljanje prašine i masti koje se kasnije mnogo teže čiste.

Iako postoje brojna sredstva za čišćenje, mnogi će kao najbolje istaknuti alkoholni ocat i sodu bikarbonu. Ovaj nepobjediv dvojac suvereno vlada mnogim domovima i najbolji je recept za brojne probleme. Dodatni plus je u činjenici da je riječ o prirodnim sredstvima koja nemaju štetnih sastojaka kao ostala kemijska sredstva za čišćenje. 

Jednostavno očistite štednjak

Uz sodu bikarbonu čišćenje štednjaka više ne bi trebalo biti problem. Za početak maknite plamenike i potom napravite pastu od sode bikarbone kojom ćete namazati štednjak. Pustite neko vrijeme da odstoji i potom nježno izribajte. 

Alkoholni ocat superheroj kuhinje

Iako jako praktični jer dobivamo mnogo prostora u kuhinji, gornji ormarići mnogima predstavljaju problem jer se lako uprljaju, zamaste i teško ih je očistiti (posebno s donje strane). Ovo je najizraženije na ormarićima koji su u neposrednoj blizini kuhala jer se zbog prskanja i isparavanja mnogo brže zaprljaju. Prljavštinu i masnoću jednostavno je očistiti alkoholnim octom i spužvicom. Alkoholni ocat odličan je izbor i za čišćenje hladnjaka. Dovoljno je uliti malo octa u toplu vodu te potom spužvicom prebrisati hladnjak. Sve je potrebno osušiti i hladnjak će blistati kao nov. Ovo jeftino i pristupačno sredstvo za čišćenje zaista je svestrano i odličan je izbor ako se želimo zaštititi od loših sastojaka ostalih sredstava za čišćenje. 

Jednostavno očistite sudoper

Alkoholni ocat najbolji je saveznik u borbi protiv dosadnog kamenca te je zato odličan izbor u čišćenju sudopera. Dovoljno ga je nanijeti na sudoper i slavinu te pustiti par minuta. Nakon toga isperite i prebrišite površine i kamenca više neće biti. Dobro je svako malo sa slavine skinuti perlator (mrežica na vrhu slavine) te ga ubaciti u čašu u kojoj je otopina alkoholnog octa i vode. Ostavite ga nekoliko sati kako bi se kamenac u potpunosti otopio. Ako se na navoju perlatora nakupilo mnogo kamenca i nemoguće ga je odvojiti, poslužite se balonom. Balon napunite alkoholnim octom i navucite preko slavine te sve stisnite gumicom. Ostavite neko vrijeme i kamenac bi trebao nestati. Ovo je odličan izbor i za pranje ostalih radnih površina u kuhinji jer alkoholni ocat ima antibakterijska svojstva.

Uvijek čistite od vrha prema dolje

Jedan od boljih savjeta koji je dobro prihvatiti kad se spremate u veliko čišćenje kuhinje je da krenete od vrha prema dolje. Naime, pri čišćenju gornjih elemenata i ormarića može se dogoditi da prljavština i prašina padnu na donje elemente koji će se tako uprljati. Tek nakon što ste prebrisali sve gornje ormariće vrijeme je da očistite fronte donjih ormarića i radnu površinu. Kad ste završili s pranjem kuhinje možete se posvetiti sudoperu. Za kraj možete još pobrisati pod, čime završavate ovaj posao čišćenja kuhinje.

Koliko često bi trebalo čistiti kuhinju? 

Ovo čišćenje odnosi se na generalno i temeljito čišćenje koje ne treba raditi često, ali bi trebalo svakih par tjedana. Ipak, kako bi nam kuhinja bila sjajna i čista svaki dan bi trebalo pobrisati radne površine, oribati sudoper i pomesti ili usisati pod. Najmanje jednom tjedno bi bilo dobro pospremiti namirnice u hladnjaku, uglancati sudoper i oribati radne površine. Jednom mjesečno je dovoljno za ribanje pećnice, detaljno brisanje ormarića i čišćenje hladnjaka. Uz ovakav raspored Vaša će kuhinja uvijek biti blistava i čista te ćete je s lakoćom održavati i čistiti.