Kuhanje je strast i ljubav. Kuhanje uveseljava, ali nakon uzbudljive igre sa začinima, kuhanja i serviranja omiljenih jela i slastica za svoje ukućane i prijatelje, ostane jako puno posla koji nije nimalo zabavan i kreativan. Najveći problem predstavlja hrpa smeća i otpadaka koji nam zadaju muke.
Osim što nam u najgorem slučaju začepe odvod, izazivaju neugodne mirise i pogoduju razvoju bakterija. Činjenica je da 70% otpadaka u kuhinji čini organski otpad od hrane kojeg smo do sada bacali u kontejner, vezujući vrećice kako ne bi bile na dohvat psima i mačkama i vodili ratove sa začepljenim odvodima i skupim vodoinstalaterima. No, tehnološki razvoj poboljšao je kvalitetu življenja na svim poljima, pa tako i u domaćinstvima diljem svijeta.
Iako su drobilice kuhinjskog otpada zadnjih 50-ak godina neizostavne u američkim kuhinjama i zapadnim kuhinjama općenito, na našem tržištu popularnost i primjenu doživljavaju tek posljednjih godina. Stoga ćemo vam približiti ovaj aparat bez kojega će vaš život i boravak uz sudoper postati nezamisliv. Davnih 20-ih godina, američki arhitekt John Hammes, gledajući kako njegova supruga muku muči s reciklažom organskog i drugih vrsta otpada u svojoj kuhinji, odlučio je osmisliti uređaj koji bi joj skratio muke.
Zahvaljujući njemu kućanice diljem svijeta konačno su odahnule i organski otpad „bacale“ kroz sudoper, bez začepljenja slivnika i cijevi i bez neugodnih mirisa. Drobilice otpada kuhinjski su aparati koji ukratko melju i drobe organski otpad, a montiraju se ispod sudopera. One su hidraulička veza između sudopera i odvoda, pa kroz njih na putu prema kanalizaciji prolaze sve tekuće i krute tvari koje završe u našim sudoperima. Genijalno, zar ne? Često smo skeptični prema novim izumima, i vjerni smo staroj školi pranja suđa i „gospodarenja“ otpadom, ali vratimo se u ne tako davnu prošlost i sjetimo kako su perilice suđa promijenile naše živote.
Sada je došao red da damo priliku ovom provjerenom i praktičnom proizvodu koji jako jednostavno funkcionira. Sva kuhinjski otpad, nošen mlazom vode iz slavine, završava u drobilici, točnije komori za mljevenje. Usitnjavanje organskog, tzv. bio otpada traje nekoliko sekundi i praćeno je tihim zvukom kojeg proizvodi motor drobilice i voda. Nakon što je otpad samljeven potrebno je još nekoliko sekundi pustiti mlaz vode iz slavine kako bi se nastale naslage isprale iz komore za mljevenje. Dosuše, ako se komora ne ispire često moguća je pojava neugodnih mirisa, ali i oni će nestati već s prvim novim korištenjem drobilice. No, kako bi se u potpunosti zaštitili od potencijalnih neugodnih mirisa uvijek možete koristiti stari trik naših baka i u drobilicu ponekad ubaciti koricu limuna.
Što se organskih tvari tiče kroz odvod bezbrižno možete puštati manje kosti, ljuske od jaja, meso, ostatke voća i povrća, orašaste plodove, dok tvrdi predmeti poput stakla i plastike mogu biti usitnjeni, ali mogu i ošteti i istupiti drobilicu, stoga bi bilo poželjno da ih, kao i do sada, bacate u predviđenu kantu za smeće zajedno s ostalim anorganskim otpadom. Ako vam i „upadne“ neka takva stvar, aparat će proizvesti specifičan zvuk i automatski se isključiti. Drobilice, kao i ostali kućanski aparati podliježu svim standardima sigurnosti i zaštite od ozljeda i strujnog udara. Kada se pravilno koristi, drobilica radi na principu centrifugalne sile koja pokreće dio za mljevenje, pa usitnjene tvari odlaze iz komore za mljevenje kroz proreze u prstenu za mljevenje i preko odvodnih cijevi završavaju u kanalizaciji.
Prve drobilice su imale noževe, dok ih novije generacije nemaju. Ako vam prilikom korištenja sudopera drobilica nije potrebna, sudoper će funkcionirati sasvim normalno, a ako ste poklonik pranja suđa u perilici, nije isključeno da i nju ne možete spojiti na cijev za odvod otpadaka. Drobilica se jednostavno ugrađuje u vaš postojeći sudoper bez obzira koliko je star. Standardni promjeri slivnika sudopera u novim kuhinjama su 90 mm, ali to ne znači da se drobilica brzom i jednostavnom prilagodbom na može ugraditi i na stari sudoper.
Pažnja se mora obratiti i na visinu odvoda u zidu koja maksimalno može iznositi 45 cm kako bi drobilica imala prirodan pad vode. I za kraj najbitnije je spomenuti kako su kvarovi na ovakvim aparatima rijetki, a ako slučajno do njih i dođe, do dolaska majstora vaš sudoper će funkcionirati sasvim normalno. Drobilica u vašoj kuhinji donosi manje nereda, prljavštine, smeća i ono što je najbitnije, više vremena koje ćete umjesto pranja i čišćenja, moći posvetiti svojim najmilijima.