Da postoji vremeplov kupili bi inox sudoper svoje bake?

Da postoji vremeplov kupili bi inox sudoper svoje bake?
Desetljeća iskustva u prodaji i ugradnji sudopera i slavina suočila su nas s različitim problemima naših kupaca. Ljudi nam se obraćaju s povjerenjem, neki od njih su razočarani dosadašnjim iskustvima pa traže pomoć i savjete, no neki od njih dolaze sa stavom kako su stari sudoperi od inoxa bili puno bolji. Jesu li naše stranke u pravu ili je riječ o sad već pomalo uvriježenom stereotipu kako je sve ono staro bilo kvalitetnije i bolje nego ono danas? Krenimo od početka! Inox, rostfrei, stainless steel i prokrom označavaju isto – omiljeni nam materijal nehrđajući čelik. Naziv Inox se zadnje desetljeće zadržao u međunarodnoj upotrebi, pa ćemo i mi poštovati to pravilo.
 
Ovaj je materijal jako popularan u različitim industrijama, a zbog svoje postojanosti i antibakterijskih svojstava izrazito je popularan u prehrambenoj industriji, točnije kuhinjama u koje se zbog svoje neutralne boje odlično uklapa. U našem narodu inox još uvijek simbolizira blagostanje i stvari izgrađene od njega uvijek su na cijeni, pa tako i sudoperi. No, cijena je ostala visoka, a kvaliteta je drastično pala!
 

Je li inox ono što je nekada bio?

Čuli smo dosta priča naših klijenata koji su primjerice naslijedili nekretninu i u njoj zatekli inox sudopere koji su i nakon više desetljeća korištenja izgledali kao novi. Oni su, mijenjajući kuhinju kupili i novi inox sudoper, jer priznajmo, svi bi učinili isto, kad se kupuje nova kuhinja, sve treba biti novo. No, nakon nekoliko mjeseci korištenja počeli su žaliti za starim sudoperom nakon što je novi dobio nekoliko ogrebotina i izgubio sjaj. Zašto je to tako?
 
Zar su živjeli u zabludi da nehrđajući čelik može podnijeti godine dnevne upotrebe, rezuckanja, pranja, prolijevanja vrele tekućine i ogrebotine? Od kojeg je to super inoxa bio napravljen stari sudoper? Zbog nedovoljne informiranosti naši su klijenti nažalost kupili nekvalitetan inox sudoper. Naime, nehrđajući čelik koji se koristi za izradu sudopera zapravo je kombinacija čelika, kroma i legura nikla. Veće udio kroma i nikla daju kvalitetniji sudoper, pa prilikom kupovine moramo obratiti pažnju na deklaraciju koja će nam reći koliki je njihov omjer. Veći udio kroma osigurava jaču otpornost na hrđu, a nikal, koji je relativno skuplji u proizvodnji, osigurava elastičnost, sjaj, i oporavak oštećenih slojeva sudopere. Idealan bi trebao biti između 18: 8 i 18:10, tj. sudoper koji ima 18 posto kroma i 10 posto nikla. Broj serije također ukazuje na udio navedenih elemenata, pa je za omjer kroma i nikla u rasponu od 18: 8 ili 18:10 oznaka gradacije 300. Druge gradacije su manje ili veće kvalitete. Ako primjerice dođe do oštećenja pasivnog sloja koji čuva sudoper od hrđe, zbog velikog udio nikla i kroma u spoju s kisikom iz zraka dolazi do obnavljanje tog sloja – tzv. „depasivizacije“, koja štiti sudoper od hrđe. Također je potrebno obratiti pažnju na debljinu korita koja ne bi smjela biti ispod 0,70 mm. Takvi sudoperi odolijevanju udubljenjima zbog udaraca suđa i buci prilikom pranja. Tanak sudoper će se jako brzo oštetiti i udubiti.  Visokokvalitetan inox sudoper često ima i dodatnu izolaciju na donjoj strani koja će smanjivati buku tekuće vode i štititi od kondenzacije ispod sudopera, pa prilikom kupovine obratite pozornost na izgled dna vašeg sudopera.  Dubina bazena također je bitna, pa bi najidealniji bili bazeni dubine veće od 17 cm. Plići bazeni su jeftiniji za izradu, ali su i nespretniji za korištenje. Što se oblika tiče kvadratni kutovi daju veći volumen, ali obliji  kutovi omogućuju jednostavno čišćenje i dobru odvodnju. Kvalitetna i pravilna obrada površinskog sloja sudopera najvažnija je za njegovo održavanje. Sjajne, zrcalne završnice, odlično izgledaju, ali sklonije su ogrebotinama i oštećenjima, pa je pametno kupiti inox sudoper satenske obrade koji će stvoriti blago matiranu površinu i male ogrebotine učiniti nevidljivima.  
 

Zašto je moguće da su naši kupci u pravu?

Modernizacije je učinila svoje. Danas imamo preko 60 različitih vrsta inoxa u prehrambenoj industriji, i mogućnosti štednje na materijalu i kamuflaži nedostataka je daleko veća. Napredak tehnologije omogućio je tanje rezanje materijala i korištenje jeftinijih legura. Inox je danas i kao materijal puno skuplji, pa u proizvodnji košta čak dvostruko skuplje nego isti takav sudoper prije 20-ak godina. No, ako sljedeći naše upute pronađete kvalitetan inox sudoper, uz pravilno održavanje možete mirno spavati sve dok vi nekom ne ostavite svoj stan u nasljedstvo. Imat ćete sudoper otporan na koroziju i toplinu, lako ćete ga održavati i biti zaštićeni od bakterija, namirnice na njemu neće mijenjati ni ukus ni miris, a istovremeno ćete imati dio kuhinje koji će zadržati vječni sjaj i moderan izgled. Zaključak cijele priče je kako bakin inox sudoper može biti samo jeftiniji, ali nikako više kvalitetan od vašeg novog sudopera. Naravno, ako poslušate savjete stručnjaka! Pametnu i kvalitetnu kupovinu želimo!