Crni sudoper - olakšanje ili problem?

Crni sudoper - olakšanje ili problem?

Novi trendovi u uređenju interijera donijeli su mnoge inovacije - kako estetske, tako i tehnološke. Novi materijali mnogo su otporniji na oštećenja te olakšavaju održavanje i čišćenje.

Jedni od najpopularnijih sudopera, koji su postali prave zvijezde svih moderno uređenih kuhinja, kao i onih u rustikalnom stilu, su svakako granitni sudoperi. Granitni sudoperi dolaze u različitim bojama, a među najpopularnijima su oni crne boje.

Crni sudoperi izgledaju jako elegantno i „podižu“ izgled svake kuhinje.

Međutim, budući da se Hrvatska nalazi u krškom području te velika većina vode dolazi iz krških područja i rijeka ponornica koje su bogate kamencem, ovo može predstavljati problem kod čišćenja i održavanja jer se kamenac iz vode lako "hvata" na površinu sudopera. Nema osobe koja se nije susrela s problemom pranja i uklanjanja tvrdokornog i dosadnog kamenca.

Posao je ovo koji se može činiti kao onaj Sizifa jer koliko god se trudili čistiti i održavati sudopere, nakon nekoliko dana opet se javlja dosadan kamenac koji ostavlja bijele točkice po sudoperu.

Dakle, što možemo učiniti i kako se boriti s ovom napasti?

Kao prvo trebamo pojasniti što su to točno granitni sudoperi.

Oni su napravljeni od kvarca, najtvrđeg elementa granita. Ovo ih čini otpornima na lomljenje i grebanje, a vrlo ih je jednostavno održavati. Ako se na njih skupi kamenac postoji nekoliko načina kako ga možemo ukloniti.

U pravilu, sudoper bi trebalo čistiti svaki dan nekim laganim deterđentom i potom obrisati suhom krpom. Ipak, mnogo puta nemamo vremena, a budimo iskreni, ni volje, ovo raditi te se često skupi kamenac. Mnogi tada posežu za brojnim abrazivnim ili kemijskim sredstvima koja, ako se ne pazi mogu oštetiti sudoper.

Jedan od najučinkovitijih načina kako ukloniti kamenac je korištenje mješavine alkoholnog octa i vode. Alkoholni ocat izvrstan je suborac protiv kamenca. To je jeftino i najzdravije sredstvo za čišćenje jer je riječ o prirodnom sredstvu.

Najbolja opcija je koristiti sredstva za čišćenje preporučena i proizvedena od strane proizvođača sudopera. Ta su sredstva posebno formulirana kako bi osigurala maksimalnu učinkovitost čišćenja, bez rizika za oštećenje sudopera. Takva sredstva imaju nešto višu cijenu, pa je preporučljivo kvalitetno i redovito održavati svoj sudoper kako nam njihova kupnja nebi ostala jedina opcija.

Naime, ako redovito održavate svoj sudoper sredstvima koja već i onako imate u kućanstvu, potreba za takvim sredstvima biti će smanjena na minimum.

Kako koristiti ocat za čišćenje?

Na nakupine kamenca potrebno je pošpricati otopinu octa i vode i pustiti nekoliko trenutaka da ocat odradi svoje. On izgrize nakupine kamenca, ali ne oštećuje sudoper.

Potom je potrebno sve oprati vodom te prebrisati suhom krpom ili papirnatim ručnikom.

Mnoge ocat odbija jer ima neugodan miris pa pribjegavaju raznim industrijskim sredstvima koja puno ugodnije mirišu. Ipak, potrebno je zanemariti miris jer će on ionako za nekoliko minuta ispariti i više neće neugodno mirisati, a kuhinja i sudoper će opet blistati.

Osim s kamencem, mnogi imaju problema i u borbi s masnoćom. Naime, iako svi u današnje vrijeme imamo perilice koje su nam postale vrijedna pomoć prilikom pranja suđa, ipak postoje određene posude koje ne možemo prati u perilici. Bilo da je riječ o određenim velikim posudama za pečenje ili loncima koji ne stanu u perilicu, ponekad jednostavno moramo uzeti spužvicu u ruke, upregnuti snagu i oprati ih. Pri tom uz rubove sudopera znaju ostati masne mrlje koje također treba ukloniti.

Unatoč tome što su granitni sudoperi otporni na prljanje, ipak ih je potrebno održavati jer bi s vremenom moglo doći do nastajanja tvrdokornih mrlja, ali i začepljenja odvodnih cijevi.

Naš savjetnik protiv masnoće je također alkoholni ocat. Naime, on vrlo brzo djeluje na razgradnju masnoće i pomaže nam u lakšem čišćenju.

Naravno, uvijek postoje i industrijska sredstva za čišćenje, ali ona mogu biti štetna kako za vaš novi sudoper, tako i za vas. Naime, industrijska sredstva uglavnom su napravljena na bazi neke kiseline ili klora i udisanje para koje nastaju prilikom čišćenja može biti štetno, a ponekad mogu dovesti do oštećenja pluća.

Upravo zbog toga sve se više preporučuje korištenje upravo octa i vode u čišćenju kuhinje kako bi vaša kuhinja, a posebno sudoper, uvijek blistali.