Božićni stol uz tradicionalna jela

Božićni stol uz tradicionalna jela

Priprema božićnih jela nikada nije bila jednostavnija. Uz dobre i provjerene recepte te kvalitetnu kuhinjsku opremu s lakoćom ćete pripremiti sve što poželite te unijeti duh tradicije u vaš dom.

Božić je vrijeme kada se okupljamo oko stola, dijelimo radost i uživamo u tradicionalnim jelima. Kako bismo stvorili savršenu atmosferu, važno je pažljivo planirati božićni stol.

Božićna jela imaju svoje jedinstvene čari širom Hrvatske. Reflektiraju bogatu kulturnu raznolikost pojedinih regija. Istrijani će uživati u mješavini mediteranskih okusa - na stolu će se naći pršut, masline, riba i tradicionalni istarski kruh. U Slavoniji božićni stol obilovat će bogatim jelima poput pečene prasetine, purice, kulena ili kobasica te tradicionalnim kolačima poput mramornog vijenca. Dalmacija će se osloniti na morske specijalitete - ribu, lignje, hobotnice te neizostavnu pašticadu i bakalar. Raznolikost pripreme, začina i namirnica koje se koriste odražava lokalne tradicije i običaje, stvarajući posebnu atmosferu koja odiše specifičnostima svake regije. Ipak, bez obzira na razlike, svima je zajednički je osjećaj zajedništva i obiteljske radosti koji se dijeli za božićnim stolom.

Danas ćemo za vas pripremiti tri klasična božićna obroka: hladno predjelo, glavno jelo i desert s kojima nećete pogriješiti. Za hladno predjelo imamo kombinaciju pečene prasetine i svima nam omiljene francuske salate.

Glavno jelo je sočna pečena purica s mlincima i posebnim začinima te salatom od kupusa, dok za desert imamo čokoladni mramorni vijenac.

Krenimo redom.

Prasetina i francuska salata kao hladno predjelo

Za božićno hladno predjelo koje će oduševiti ukućane i vaše goste pripremite sočnu prasetinu i osvježavajuću francusku salatu.

Za pripremu ovog jela trebat će vam sljedeći sastojci (za 4 osobe):

  • 2,5 kg buta
  • 200 g svinjske masti
  • začini (češnjak, ružmarin, timijan, korijander, sol, papar)
  • 1 kg zamrznutog povrća
  • 300 g kiselih krastavaca
  • 2 jaja
  • par žlica senfa (ovisno o ukusu)
  • 250 g majoneze (ovisno o ukusu)
  • 100 g kiselog vrhnja (ovisno o ukusu).

Priprema prasetine počinje odabirom kvalitetnog mesa i marinade koja će obogatiti okus. Operite meso, posušite papirom i nježno utrljajte marinadu od začina te ga ostavite da odstoji kako bi upilo sve arome. Otopite mast i prelijte po mesu. Prasetina se peče između 2 i 2 i pol sata na 180° te je povremeno zalijevajte masnoćom. Rezultat će biti fina, sočna i hrskava korica te mekano meso koje će biti pravi raj za vaša nepca.

Francuska salata u kombinaciji s povrćem i raznim umacima idealan je pratitelj prasetini. Kao i prasetinu, pripremite je dan ranije i ostavite da se ohladi kako bi se proželi okusi. Bitno je napomenuti da sastojke možete slobodno prilagođavati vlastitim željama i ukusu. Poslužite ovu ukusnu kombinaciju kao hladno predjelo na božićnom stolu, stvarajući jedinstvenu harmoniju okusa.

Učinkovita priprema namirnica u velikom sudoperu uz dovoljno dodatne opreme poput kvalitetnih dasaka za rezanje neminovno olakšava proces pripreme jela. Kuhinjska oprema poput ocjednih posuda, rešetki ili stalaka za sušenje posuđa dodatno pridonosiboljoj organizaciji u kuhinji te čini radni prostor čistijim i pristupačnijim tijekom pripreme jela.

Pečena purica s mlincima i salatom od kupusa za glavno jelo

Priprema sočne pečene purice s domaćim mlincima za božićno slavlje zahtijeva strpljenje i pažljivu pripremu, a rezultat je nezaboravan okus tradicije.

Za pripremu najukusnije blagdanske purice s mlincima bit će vam potrebni sljedeći sastojci:

  • veća purica
  • 200 g svinjske masti
  • povrtni temeljac
  • začini (ružmarin, timijan, sol, papar)
  • 500 g brašna
  • 1 jaje
  • 2-3 dl mlake vode
  • sol.

Za salatu:

  • glavica kupusa
  • jabučni ocat
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar.

Prije pečenja očišćenu puricu operite i posušite te je obilato je začinite omiljenim začinima. Pecite je na temperaturi od 200° između 2 i pol do 3 sata dok koža ne poprimi zlatnosmeđu boju. Povremeno je podlijevajte povrtnim temeljcem.

U međuvremenu pripremite mlince od brašna, vode, jaja i soli. Zamijesite tijesto, podijelite ga na više loptica i svaku razvaljajte na debljinu od oko par milimetara. Razvaljano tijesto stavite u tavu i kratko ga pecite sa svake strane. Ispečene mlince ostavite da se ohlade, izrežite na manje komade i ubacite u lonac s kipućom vodom. Posolite vodu, ostavite mlince 2 minute u vodi i zatim ih ocijedite te „zamastite” masnoćom od pečenja.

Salata od kupusa odlično se slaže uz ovo glavno jelo. Svježi kupus narežite na tanke trakice te ga pomiješajte s octom i uljem te po želji dodajte soli i papra. Ostavite da se okusi prožmu u hladnjaku prije posluživanja. Kombinacija sočne purice, domaćih mlinaca i osvježavajuće salate od kupusa oduševit će svačije nepce.

Za desert pripremite tradicionalni mramorni vijenac

Ako ne volite filovane kolače te više preferirate one koje samo izlijete u kalup i stavite u pećnicu, mramorni vijenac bit će pun pogodak.

Za pripremu ovog ukusnog kolača potrebno vam je:

  • 250 g maslaca (sobne temperature)
  • 250 g šećera
  • 4 jaja
  • 300 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 100 ml mlijeka
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • sitno narezana čokolada za kuhanje.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite kalup za kolač, mikserom izmiksajte maslac i šećer, dodajte jaja, brašno s praškom za pecivo i mlijeko. Podijelite tijesto na dva dijela, u jedan dodajte kakao. U kalup naizmjenično stavljajte bijelo i „crno” tijesto te ubacite kockice čokolade za kuhanje. Pecite oko 40-45 minuta. Kad se kolač ohladi, poslužite ukrasite ga šećerom u prahu ili čokoladnom glazurom.